Bekken- fysiotherapie

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 024 – 675 18 04 of ons mailadres info@dehofstedebeuningen.nl

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut behandelt mensen met problemen in de lage rug, buik, bekken en de bekkenbodem. Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen en kinderen. De spieren en gewrichten in deze zones spelen een belangrijk rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij het plassen, ontlasten en vrijen. De spieren van de bekkenbodem kunnen te zwak of te gespannen zijn, niet op het juiste moment functioneren of we kunnen er geen bewuste controle meer over hebben.
Soms ontstaan er klachten doordat er door de jaren heen een niet goede manier van bijvoorbeeld plassen of ontlasten ontwikkeld is, soms ontstaan klachten na periodes van pijn of blaasontstekingen of operaties. Bij zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral een preventieve functie, namelijk het voorkomen van bekkenpijn en bekkenbodemproblemen.

Wanneer naar een bekkenfysiotherapeut?

Bekkenfysiotherapie kan worden toegepast bij de volgende klachten:

  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Voortdurende drang om te plassen
  • Pijn en/of blaasklachten bij prostaatproblemen
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • Verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik en/of het bekkenbodemgebied bij vrijen
  • Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn en lage rugklachten 
Werkwijze

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing of advies van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog, revalidatie-arts, verloskundige of incontinentieverpleegkundige). De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren.

Onze bekkenfysiotherapeute is ingeschreven in het wettelijk verplichte register.

Scroll naar boven