Van 5 t/m 21 augustus vinden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats. Sportfysiotherapeut Edgar Bisseling van onze praktijk begeleidt tijdens de Olympische Spelen het Nederlandse BMX-team. Edgar is in Rio de Janeiro met de selectie, de coach en de mechanieker (fietsenmaker). De selectie bestaat uit 5 personen: Merle van Benthem en Laura Smulders bij de vrouwen en Twan van Gendt, Jelle van Gorkom en Niek Kimmann bij de mannen.

Edgar heeft zelf 8 jaar geleden in de nationale BMX-selectie gezeten. Toen hij moest kiezen tussen studie en sport heeft hij bewust voor zijn studie gekozen. Vanaf 2009 is Edgar steeds vaker met de selectie mee geweest als fysiotherapeut. Het is daarbij een voordeel dat hij de sport zelf beoefend heeft.

“Je weet hoe de opbouw van een wedstrijd is, welke stress erbij komt kijken en wat de sporters nodig hebben tijdens de wedstrijd. Ik zorg ervoor dat ze zich alleen met de wedstrijd bezig hoeven te houden. Topsport is erg leuk voor een sportfysiotherapeut. Men levert prestaties op het hoogste niveau en dan moet alles kloppen, zowel lichamelijk als mentaal en qua voeding. Het is een hecht team wat ik al lang begeleid, hierdoor bouw je een band op met de sporters. Daardoor weet je ook de zwakke plekken en welke specifieke behandeling er nodig is.”

In 2012 is Edgar ook mee geweest naar de Olympische Spelen in Londen en in 2015 naar de Europese spelen in Baku. De afgelopen jaren is hij met het team de hele wereld over gereisd, naar de wereldkampioenschappen en wereldbeker-wedstrijden. Daarbuiten is hij werkzaam in onze fysiotherapiepraktijk.