Wat is dry-needling

Dry-needling is door westerse medici ontwikkeld. Wetenschappers ontdekten dat het injecteren met naalden zonder enig pijnstillend stofje erin een heilzaam effect had op de pijn (droge naald = dry needle). Met een ultradunne acupunctuurnaald bleek het nog beter te gaan dan met een gewone injectiespuit zonder inhoud. Het is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van speciale gesteriliseerde fijne naalden op specifieke plaatsen, ‘triggerpoints’ of spierverhardingen genoemd, in onderliggend spierweefsel. Het heeft als doel het wegnemen of verlichten van pijn en andere sensaties.

Wanneer dry-needling?

Aanhoudende pijn, strakke en pijnlijke spieren, beperkte beweeglijkheid en/of spiervermoeidheid zijn algemene symptomen van de aanwezigheid van triggerpoints. Dry-needling is een effectieve techniek voor behandeling van spierpijnen en spiergerelateerde klachten, waarbij lokale verkrampingen in spieren (spierknopen) en/of uitstralende sensaties optreden.

Hoe ziet een behandeling er uit?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints (spierknopen). Precies die plaatsen worden vervolgens behandeld om de spieren te ontspannen en een pijnreductie te bewerkstelligen. De steriele naaldjes die voor dry needling worden gehanteerd zijn voor eenmalig gebruik. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelende spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Dry-needling is geen acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry-needling wordt een steriele naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry-needling werkt op specifieke punten in de spieren en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat kost dry-needling?

Deze methode valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry-needling hieronder.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 024-675 18 04 of ons mailadres info@dehofstedebeuningen.nl.
Wilt u zich inschrijven dan kan dat ook via ons online inschrijfformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.